fbpx

«I dag fødtes ein ny tradisjon»

foto-Bo-Mathisen-scaled.webp

På lørdag ble allehelgen markert på gravlundene i Haugesund. Kapellene var åpne for de som ønsket noe mer enn å besøke en eller flere graver.

Mye tyder på at dette er et tilbud det er behov for og som flere oppdager for hvert år. Kapellet på Vår Frelsers hadde rundt 80 besøkende i år, mot 50 i fjor. På Udland var det rundt 25 innom kapellet.

De som ønsket det kunne tenne lys. Sitte litt i ro for deg selv, eller prate med en diakon eller prest. Her fikk folk et sted for å sørge, savne, håpe, le, fortvile, være sinte og alt som hører med når vi minnes våre kjære som har gått bort.

Vi opplever alle sorg eller savn på forskjellige måter og med forskjellige behov. De åpne kapellene skal gi rom for nettopp dette.

På lørdag la Vibeke Sæverhagen ut et innlegg på Facebook som satte ord på det kirken prøver å tilby denne dagen, bedre enn vi kan gjøre selv, og som vi håper mange andre opplevde.

Her er innlegget, det gjengis med tillatelse.

«Når et bilde seie merr enn 1000 ord»

Vår frelsers kapell, va ein av plassene som hadde åpent idag….og folk kunne tenna lys, og minnas dei ein hadde hatt kjært!

At å tenna et lys, sko bety så mye…kim sko trodd!

Det va ein fin opplevelse å dela med min datter, min mamma og min mormor!

Så satt me der…4 generasjoner, prega av stundens alvor- og savn itte mennesker me fortsatt e så gla i, men som ikkje finnes her lenger!

Minnene strømma på, tårene trilla lett nerover kinnet.

Folk gav et lite nikk, det va så stille, fredfylt og magisk…ein blanding av sårt og vakkert.

Alle va der for ein grunn, alle hadde sin historie og alle savna noen…..

Og som min datter sa: Det vitne om ein enorm kjærlighet, se lysene….de betyr noe!

Måten me blei møtt på av dei som jobbe der, så fylt av varme og omtanke- men allikavel så mye respekt for at folk reagerte på ulike måter!

Det gjorde et sterkt inntrykk.

Eg e stor tilhenger av tradisjoner….og idag fødtes ein ny tradisjon- som vil gi både glede og det å måtta «møta og kjenna itte» på egne følelser!

Så om 365 dager, så vett dåkke ihvertfall kor eg e

Ha ein god «allehelgens dag» imårå

Les mer om hva allehelgen er her.