fbpx

Nå plantes det på gravlundene

Vi ønsker alle at det skal se fint ut på gravlunden. Men nå er det slik at ikke alle har muligheten til å plante på gravene selv. Det kan være fordi man ikke har særlig grønne fingre, bor borte eller av andre grunner ser at man ikke får holdt gravene så bra som man ønsker. Da kan man leie hjelp hos fellesrådet. Så nå plantes det på gravlundene.

1500 skal plantes på gravlundene

Akkurat i disse dager skal gravene pyntes til sommeren. Det er Elin Haugen på driftsavdelingen som har ansvaret for planting og stell av gravene. 

Det første hun gjør er å ordne og gjødsle jorden på de gravene hun har ansvar for, litt over 500 stykker. Godt forarbeid er nemlig viktig for at det skal holde seg og se fint ut hele sommeren. 

Etterpå planter hun blomster på gravene. Hver grav skal ha 3 planter. 2 Begonia og 1 Lobelia på hver grav. 

Ser litt stusselig ut 

Ikke alle er like hagevante, og for enkelte av oss kan gravene se litt stusselige ut rett etter at Elin har vært der og plantet. Men bare vent! Takket være godt forarbeidet med jorden vil blomstene spire og gro, og om kort tid vil graven fremstå i en flott sommerdrakt. 

Hele året 

De som abonnerer på gravstell er sikret stell hele året. På vinteren, rundt desember, blir det lagt kranser på graven. Senere plantes det tulipaner som får blomstre utover våren, og om sommeren plantes det som nevnt sommerblomster. 

Litt om plantene som plantes på gravlundene

Knollbegonia 

Knollbegonia er en kompakt, riktblomstrende plante, som tåler godt å stå på kirkegården. Den holder seg fin både gjennom tørre og våte somrer, og trenger ingen kniping for å opprettholde god blomstring. 

Lobelia 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lobelia er en av våre mest brukte sommerblomster. Den er 15-20 cm høy og har små, smale blader og hundrevis av blomster i hvitt, blått eller rosa. Lobelia blomstrer hele sommeren. Den danner kompakte tuer og passer i krukker, bed og på kirkegården. 

Blomsterbilder: OBP – Opplysningskontoret for blomster og planter. Det finnes flere typer og farger av disse plantene og bildene kan derfor avvike fra de som plantes på gravlundene i Haugesund

Mer informasjon om beplanting

Det finnes 2 forskjellige avtaler du kan inngå med kirkevergen om stell av grav. 

Dette er: 

Gruppe 1 Krans til jul 

Ved inngangen til advent ryddes det foran gravminnet, dekkes til med granbar og legges ned krans. 

Ut på nyåret ryddes både krans og dekke bort. 

Krans og dekking til jul 

Fjerning av dekke til våren, fjerne ugress 

Gruppe 2 – Stell av gravsted gjennom året 

Vi sørger for at det kommer blomster på graven til vår og sommer. Hvilke blomster som plantes vil kunne variere fra år til år og i noen grad fra gravplass til gravplass. I noen tilfeller løses dette ved planting i kasse. Blomstene vannes gjennom sommeren. Ved inngangen til advent dekkes til med granbar og legges ned krans. 

Fram mot vår ryddes gravstedet for dekke, krans og ugress. 

Rydding av krans og dekke før 15. april. 

Planting av sommerblomster fra 01.06 (2 begonia og 3 lobelia). 

Stell minst 2 ganger i sommerhalvåret. 

Planting av løker fra oktober (Tulipaner). 

Krans og dekking til jul. 

 

Tilleggsarbeid 

Gravferdsetaten kan utføre tilleggsarbeid som f.eks. luking av store innrammede gravsteder, klipping/fjerning av hekker, trær, busker, o.a. 

Dette faktureres etter avtale, timepris kr. 350,- inkl. mva. 

Stell dokumenteres med bilde og registreres.

Ønsker du å bestille stellavtale, kan du ta kontakt med felleskontoret i Haugesund. 

Ta kontakt på E-post: post.haugesund@kirken.no eller telefon 52809500