fbpx

1000 års jubileet på Moster

Denne uken og helgen har du muligheten til å besøke Moster og bli med å feire at det er 1000 år siden kristendommen ble grunnlaget for det samfunnet vi har i dag.

Jubileumsuken og Moster byr på mange opplevelser for hele familien.

Ny permanent utstilling

Den nye utstillingen på Moster Amfi- og kirkehistoriske senter sentrerer seg rundt Tingsteinen, et symbol på at makt alltid har eksistert, selv om mennesker ikke lever evig, mens naturen alltid vil være der.

Utstillingen er delt inn i fem epoker: 1024 – Kristenretten, 1274 – Landsloven, Under Dansk Styre, 1814 – Grunnloven, og Moderne Tid, som representerer viktige perioder i norsk historie.

Tre verdier – Frihet, Rettsvern og Likeverd – står sentralt og reflekteres som verdisøyler, som inviterer til diskusjon om samfunnets utvikling. Spørsmål som hvordan de svakeste har blitt beskyttet, hekseprosessene, overgangen fra dansk til norsk selvstendighet, og teknologisk påvirkning på samfunnet blir utforsket. Utstillingen oppfordrer besøkende til å reflektere over hvordan vi kan forme et bedre samfunn og bevare viktige demokratiske prinsipper.

Andre utstillinger

Andre utstillinger som er verdt å få med seg er Frå heidendom til kristendom Utstillingen tar oss med 1000 år tilbake i tid til vikingtiden da det gamle verdensbilde ble utfordret og til slutt overvunnet gjennom innføring av kristendommen i Norge. Karoline Emmerhoffs Denne Freden i Tollhagen. Utstillingen er inspirert av Emmerhoffs bidrag til konkurransen om en ny bispekåpe til Stavanger biskopen. Prosjektet har fått en ny form i de keramiske verkene som nå vises under jubileumsuken. Hovedfokuset i utstillingen er Jesus’ fredshilsener.

Soul children Bømlo, Soul children Stord og Sveio barnekor øver før konserten med William og emma.

Konserter

I løpet av uken kan du også oppleve flere konserter. Av de du fortsatt kan få billetter til er det festkonsert med Marthe Wang sammen med Ten Sing Bømlo og Ten Sing Norway. For de yngre er det konsert med Melodi Grand Prix Junior, vinneren William og emma, også kjent som lillesøsteren til Marcus og Martinus. emma 15 år gamle emma har på tross av sin unge alder turnert rundt i landet, og opptrådd på VG-lista og Norway Cup. Ikke minst blir det konsert med Bernhoft på lørdag.

Christian Radich

Christian Radich holder åpent skip under Rettsjubileet på Moster. Kom om bord for omvisning på seilskipet lørdag 1. juni mellom kl. 16-18!

Christian Radich har en lang og innholdsrik historie med alt fra tøffe seilaser, ødelagt skute som ble tauet hjem etter 2. verdenskrig, til å være Hollywood-stjerne i filmen Windjammer fra 1958.

I forbindelse med seilturen fra Oslo til Moster ønsker Christian Radich publikum velkommen om bord mellom kl. 16.00 og 18.00 lørdag 1. juni.

Kongelig besøk

Det har vært mange kongelige på besøk på Moster de siste 1000 årene, og det blir det også til helgen. Da kommer Kronprinsparet på besøk og du er hjertelig velkommen til å ta imot dem. Her er programmet:

Kl. 14:15 Velkomstseremoni for Kronprinsparet, Kongesjaluppen

Kl. 14:45 Signering av tingsteinen

Kl. 15:00 Mostrasuite. Oppmøte 14:30, finn plassane til 14:45

Åpning av den nye Vetahaugen

Selveste statsminister Jonas Gahr Støre kommer på besøk for å åpne den nye Vetahaugen!

Alle som vil kan delta uten billett for å feire den offisielle åpningen av den nye flotte turløypa og det enda flottere utsiktspunktet ved Krossen.

I tillegg til statsministerens tale blir det kunstneriske innslag.

Arrangementet starter oppe ved Krossen kl. 14.00 og varer i ca. 20 minutter. Vi har lagt opp til at publikum også kan få tatt imot Kronprinsparet som vil være på Moster kort tid etter åpningen av nye Vetahaugen. Om du ikke er under åpningen bør du uansett få deg en tur opp hit. Det er laget ny fin vei (men bratt) opp og den er verdt turen i seg selv.

Dette er bare en liten del av det du kan oppleve denne helgen. Et besøk på en av dagene vil bli en flott opplevelse for alle, både voksne og barn.

Hele programmet kan du lese her.

Forsidebilde:Arild Steinsland Styreleiar i Moster Amfi nyter utsikten fra Vetahaugen