fbpx

Fattigmann

Fattigmann er en av de tradisjonelle smultkakene til jul. Hemmeligheten bak ekstra god smak på kaken er en dæsj god cognac og litt kardemomme.

INGREDIENSER

1 ½ dl sukker

10 eggeplommer

1 ½ dl kremfløte (pisket)

½ dl konjakk (cognac)

1 ts kardemomme

600 g hvetemel

3 pk smult til steking

SLIK GJØR DU

  • Ha sukker og eggeplommer i en bolle og visp godt sammen til en lett eggedosis.
  • Rør forsiktig inn pisket kremfløte og konjakk i eggedosisen.
  • Tilsett kardemomme og hvetemel, la litt av melet være igjen til utbakingen. Rør deigen godt sammen.
  • Dekk bollen med plast og sett deigen kaldt i minst 4 timer eller til neste dag.
  • Kjevle ut tynne leiver på et melet bakebord, små porsjoner om gangen. Bruk en linjal eller pappmal og trinsekutter for å skjære ut ruter på ca. 5 cm * 10 cm. For å lage den karakteristiske fattigmann-kaken skjærer du et snitt på langs midt i snippen, og trekker forsiktig den ene enden av snippen igjennom hullet.
  • Varm opp smultet i en kjele med lokk til 180 °C. Hvis du ikke har termostat kan du sjekke temperaturen ved å stikk en tresleiv ned i kjelen, når det freser rundt den er smultet varm nok. Pass på at smultet ikke blir for varmt under kokingen. Legg ikke flere fattigmann oppi kjelen enn du klarer å passe på. Snu kakene når de flyter opp, og la steke til de blir lysebrune. Fisk fattigmann-kakene opp med en tresleiv eller gaffel, la fettet renne litt av før kakene avkjøles på rist med kjøkkenpapir eller avispapir under.

Oppskrift og bilde: Brød & Korn

el669

el669

Én kommentar til «Fattigmann»

  1. Tilbaketråkk: Julekaker | folk og kirke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.