fbpx

Nytt samtaletilbud for ungdom i alderen 13-20.

13-20 er et nytt diakonalt tilbud som alle menighetene i Den norske kirke i Haugesund står bak. Tirsdag 25. januar foretok ordfører Arne-Christian Mohn offisiell åpning.

Hva er 13-20?

13-20 vil bidra til at ungdom blir sett og anerkjent for den de er, og at de opplever trygghet i forhold til seg selv og andre.

13-20 ønsker å være medvandrere for ungdom. Det innebærer å gå ved siden av, i ungdommens tempo. Sammen reflekteres det over ungdommens ulike valg og muligheter.

13-20 i Haugesund skal samarbeide med kommunale og statlige instanser, kjøpesentre og lokale menigheter.

Nestekjærlighet og respekt.

13-20 er en del av den nasjonale 13-20 organisasjonen og Den norske kirkes diakonale tjeneste. Diakoni er kirkens omsorgsarbeid, og handler om å møte mennesker med nestekjærlighet og respekt. «Diakonalt betyr at arbeidet er bygd på kristen nestekjærlighet og kristen etikk utøvd i praksis, ikke i ord» som kirkeverge Kjetil Nordstrøm sa i åpningstalen. Talen ble holdt via video, fordi han som så mange andre i byen, er i isolasjon pga korona. 

13-20 er for alle ungdommer uavhengig av livssyn, kulturell bakgrunn, politisk ståsted og seksuell identitet. Akkurat dette var noe ordføreren også tok med i sin tale. Han berømmet kirken i Haugesund. «Jeg tenkte å kalle kirken i Haugesund for en åpen folkekirke, men fant ut at det er jo en egen organisasjon. Allikevel mente han at det er det kirken i haugesund er – en åpen folkekirke.

En viktig del av noe større.

13-20 hadde invitert representanter fra andre som også jobber med ungdom i Haugesund. Dette for at alle skulle få en plattform til å informere om sitt arbeid. Det ble innlegg og presentasjoner fra Totally på Totalen, Forandringshuset til Kfum/kfuk, Fellesverket som drives av Røde kors og Bymisjonen. Helene Skeie Østhus fra sistnevnte ønsket 13-20 hjertelig velkommen og fremholdt det gode samarbeidet mellom de forskjellige organisasjonene og tiltakene. «Hver og en av oss strekker ikke til. Til og med når vi legger alle de gode tiltakene i sammen, er det ikke nok sa hun.

En rent samtaletilbud.

13-20 ønsker gjennom bruk av tid og anerkjennelse å bidra til at ungdom blir sett og anerkjent for den de er, og opplever trygghet i forhold til seg selv og andre.

All kontakt med 13-20 er frivillig og kan tilpasses ungdommens egne ønsker. Ungdom trenger ikke henvisning for å snakke med 13-20, det betyr at de kan ta direkte kontakt.

Ungdom som er i kontakt med 13-20 behøver ikke samtykke fra foreldre/foresatte. 13-20 har taushetsplikt og det er opp til ungdommen selv om foresatte skal få tilgang til enkeltopplysninger.

«Vi ønsker å være ungdommenes medvandrere» sa Oddbjørg Øygarden. Hun er leder for 13-20 i Haugesund og har 50% av sin stilling øremerket til tiltaket.

13-20 skiller seg litt ut i fra de andre tiltakene i Haugesund. Likheten er at alle ser på kontakten med ungdommer som viktig og at samtale og støtte er en del av det de driver med. Da integrert i aktivitetetene de tilbyr som kan være alt fra kurs til arbeidstrening. Det er bare 13-20 som er et rent samtaletilbud uten aktiviteter. 13-20 har derfor mulighetet til i enda større grad følge opp enkeltungdommer over tid.

«Timingen kunne dessverre ikke vært bedre når vi ser at økningen i antall henvisninger til det psykiske helseapparatet er opp med nærmere 30 % over store deler av landet. Dette som følge av pandemien vi nå står oppe i», sa kirkevergen. Derfor stiller kirken nå opp med erfarne diakoner som er vant til å møte mennesker i alle aldre som ofte er i en vanskelig og utfordrende fase i sine liv.

Kjenner du noen som kunne ha bruk for en god samtalepartner? Da kan du ringe eller sende sms til 13-20 i Haugesund på telefon tlf 40472328 eller sende en e-post til oo753@kirken.no (Oddbjørg Øygarden.)

Les mer om 13-20

Ønsker du å vite mer om 13-20 kan du besøker nettsidene på 1320.no eller Instagram profilen 13-20

Her er videoen fra Ordførerens tale og snorklipping.

Ett kommentar til “Nytt samtaletilbud for ungdom i alderen 13-20.”

  1. […] Nå er 13-20 i gang – før rommet er ferdig. Man TRENGER nemlig ikke rommet for å kunne ha samtaler. Samtaler kan man ha hvor som helst. I bilen, på kafe eller ute på en spasertur. Det er likevel viktig å ha et rom for samtale som ikke er ute i offentligheten. […]