fbpx

Haugesundere hjelper Allen (25) å nå målet sitt 

Ssenkaali Allen er en ugandisk journaliststudent med ett mål: at hennes historier skal gjøre en forskjell. Det bestemte hun seg for da hun jobbet på Barn er bra!-festivalen i Haugesund.  

I 2015 kom Ssenkaali Allen til Haugesund via Hald Internasjonale skole og studentutvekslingsprogrammet til Barn er bra!-festivalen. Oppholdet her styrket henne i troen på at hun kunne bruke evnene sine til å være en stemme for de stemmeløse i et land preget av kjønnsdiskriminering, antidemokratiske strømninger og urett.  

–  Når jeg kommer hjem, kan jeg vise til Norge som er et utviklet land. Jeg tror likestilling må til for å bli et utviklet land. Nå får jeg utvidet horisonten, og ser mange eksempler på at likestilling finnes og fungerer, sa Allen til Folk og Kirke i 2015. 

 Kraft til å påvirke 

– I Haugesund møtte jeg folk som inspirerte meg til å bli journalist, forteller Allen i dag, som blant annet jobbet i Barn er bra!-redaksjonen som fotograf og leder.   

– Da jeg kom tilbake til Uganda valgte jeg å studere journalistikk, og på skolen tenkte jeg på erfaringene mine fra Norge. Jeg sammenlignet med mitt eget land, og kjente at det ble viktig for meg å bruke journalistikken til å gjøre en forskjell. Jeg ønsker å bruke det jeg har lært til å forsterke stemmen til de mindre privilegerte. Hvis jeg greier fortelle historier som skaper engasjement og følelser, vil kanskje de eldre og politikerne legge merke til urettferdigheten. Jeg håper mine fortellinger vil ha kraft til å påvirke, sier Allen.  

Startet en Spleis for Allen 

Nå i september er hun ferdig med utdannelsen ved “UMCAT School of Journalism and Mass Communication” i Kampala. Som journalist trenger hun et skikkelig kamera. Bilder sier mer enn ord når viktige historier skal fortelles. Proft utstyr handler også om å bli tatt på alvor som kvinnelig journalist i et land der likestillingen har lang vei igjen.  

Derfor har venner i Haugesund startet en innsamlingsaksjon til Allen på Spleis, slik at hun får hjelp til å kjøpe et kamerahus med videofunksjon. Innsamlingen har gått over all forventning. 

– Jeg er takknemlig og egentlig overveldet over hvor mange som har gitt sin støtte til Allen allerede, sier Tove Marie Sortland. Hun forteller at både folk som kjente Allen i Haugesund, og også andre som brenner for journalistikk, rettferdighet og ungt håp har engasjert seg og gitt penger. 

Gjør allerede viktig arbeid 

–  Allen er målrettet, seriøs og hardt arbeidende, og har hatt en utrolig reise siden 2015. Allerede mottar hun utmerkelser for sitt viktige og idealistiske arbeid. Ved å støtte Allen, bidrar folk til å styrke en stemme som kan gjøre en forskjell – i et land som trenger endring, sier Sortland. 

– Et godt kamerahus koster rundt 7000 i Uganda. Men hvis vi samler inn enda mer, vil Allen slippe å bruke sparepengene sine til en linse, slik planen var. Kjekt hvis hun kan bruke de pengene til noe annet, synes Sortland, og minner om at det er fortsatt mulig å gi sin støtte på www.spleis.no/kameratilallen