fbpx

Boklansering på Haugesund folkebibliotek

Den vesle jenta og havet

Odd Eirik Sætre Færevåg debuterte i 2013 med diktsamlinga «Dagane grå». I går lanserte han boka «Den vesle jenta og havet».

Det er en tragedie som ligger til grunn for boka. Ei lita jente på fem år dør i en tragisk akeulykke. Hun aker på havet og dør. Et dødsfall som ikke bare rammer familien, men også et helt øysamfunn på ei lita øy vest i havet.

Boka har jeg ikke hatt anledning til å lese enda, men det er ingen tvil om at arrangementet og forfatterens presentasjon av boka gav meg en sterk lyst til å kjøpe og lese boka. Nå ligger derfor boka i stua med forfatterens signatur, og frister med gode og sterke leseopplevelser. For det var nettopp dette Nina Lill Veste så fint klarte å formidle i møte med forfatteren. Innehaver av denne boka har mye godt i vente.

Roman eller novellesamling?

Boka består av 29 helt forskjellige historier som på ulike vis formidler den samme historien, men med ulik synsvinkel. Odd Eirik og Nina Lill gav oss et lite frampeik på dette da de innledet med en samtale/diskusjon om ulike måter å ønske velkommen til programmet på. En småartig introduksjon som fungerte veldig godt. Innledningen lokket på smilet og smilet var tilstedeværende gjennom hele arrangementet, noe som var uventet med tanke på bakteppet til selve boka. Her hadde en forventet mer gravalvor.

Fraværet av gravalvor ble tatt opp og godt forklart da Odd Eirik presenterte sin «pitch» om hva boka handler om; Den vesle jenta er en lys bok skrevet i kjærlighet til Røvær, litteratur som jeg har et forhold til og kjærligheten til søsteren min som døde vinteren 1985.

Han utdypet dette med å fortelle at de 29, helt forskjellige historiene, alle har en tragedie i bunn, men da fortalt på ulike måter uten at det blir for tungt. Det var nødvendig med flere historier fortalte han videre, fordi en fortelling ikke kunne ytt historien rettferdighet. Derfor valgte han i sum å skrive en lys og lett bok, full av kjærlighet og takknemlighet til livet, men en bok som også er hyllest til andre litterære verk og forfattere fra opp gjennom historien.

Flott arrangement

Gårsdagens boklansering var så fullstappet av folk som koronarestriksjonene gir mulighet for. Det ble servert boller og bobler, og det var forfattaren sjølv som hadde bakt. La oss håpe han har flere boller (bøker) i ovnen for dette var en flott opplevelse og særdeles løfterikt med tanke på framtidige gode litterære opplevelser. Jeg ser fram til å få satt meg ned med boka. Biblioteket fungerer godt som en arena for denne type arrangementer og det er mange flere spennende arrangementer på gang. Men husk: Du må være tidlig ute for billettene går fort. Arrangementene finner dere på Facebook.