fbpx

Nå kommer fasten – men først boller!

Nå kommer fasten – men først boller!

Fastelavn markerer at vi går inn i fastetiden. Tanken bak fastetiden handler om å velge bort noe, for å la noe annet komme tydeligere til uttrykk. Særlig er det å spise enklere eller det å bare spise til noen bestemte tider på døgnet, noe mange forbinder med å faste. Men det finnes også andre måter vi kan forsøke å leve litt enklere på. Shopping og skjermbruk kan være eksempler på noe mange av oss kunne ha nytte av å begrense i en periode. Kanskje du kan velge sykkelen framfor bilen?

Ekstra kos før fasten

Men før fastetiden begynner, koser vi oss altså litt ekstra. Mange steder med karneval, og ikke minst er boller med krem en selvfølge hos mange av oss på fastelavnssøndag.

Silje Olaussen, HMS-rådgiver i Haugesund kirkelige fellesråd, deler av sine bakeerfaringer: 

Boller faller som regel i smak hos de fleste. Hjemme hos oss må bolledeigen være stor for å tilfredsstille alles ønsker. Minstemann er bakeren i familien. Han ønsker seg alltid skoleboller. Eldstemann vil ha sjokoladeboller, eller gjerne litt av alle sorter, og mannen i hus elsker kanelboller. Da blir det som regel en god blanding når vi først setter i gang. Denne uka måtte vi også ha noen “vanlige” boller som vi kunne fylle med deilig krem og pynte med melis. Som dere ser av bildene har vi allerede tjuvstartet. 

Husk nok tid til heving!

nok tid til heving er absolutt et must for et bra resultat. 

Jeg har prøvd mange bolleoppskrifter, men lander alltid tilbake på “Verdens beste boller” fra Det søte liv. Verdens beste boller | Det søte liv (detsoteliv.no). Dette er en grunnoppskrift som kan gi utgangspunkt for de fleste varianter av boller. Noen sverger til ferskgjær, noen til tørrgjær og andre benytter gjærstarter som utgangspunkt for bolledeigen. Jeg har skjønt at nok tid til heving er oppskriften til suksess uansett hvilken gjærmetode man foretrekker. Noen av de første kanelsnurrene jeg laget lignet mer på pannekaker enn boller, så nok tid til elting og heving er absolutt et must for et bra resultat. 

Jeg elsker å bake, og det sier seg kanskje selv at vi da fort baker mer enn vi får spist opp. Det er alltid kjekt med litt bakst i frysen som enkelt kan tas opp ved besøk, men det er også fint å kunne dele med seg til venner og kollegaer. Menighetsrådet i Rossabø har fast innslag av gjærbakst på møtene sine, og det er ingen tvil om at boller kan defineres som et godt HMS-tiltak – det blir fort smil, glede og takknemlighet når man deler med seg. 

Det er alltid kjekt med litt bakst i frysen som enkelt kan tas opp ved besøk, men det er også fint å kunne dele med seg til venner og kollegaer.

Slik kan vi faste – Den norske kirke (kirken.no) 

Fastelavn og faste – Den norske kirke (kirken.no) 

Tekst: Ole Amund Gaustad og Silje Olaussen 
Bilder: Silje Olaussen 

Silje Olaussen

Silje Olaussen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.