For Naomi Wessel, Rødt-politiker og aktiv i både Rogaland fylkesting og Haugesund bystyre, er 1. mai mer enn bare en fridag. Det er en dag for å finne frem finklærne, feire tidligere seire og kjempe for framtiden.
– 1. mai er både en festdag og en kampdag. Vi feirer alt det arbeiderbevegelsen har fått til gjennom historien. Ting vi i dag tar for gitt – som sykelønn, offentlig helsetilbud og fri på søndager – er resultatet av hard kamp. Men vi må ikke glemme at alt vi har kjempet for kan fjernes med et pennestrøk sier Wessel.
Søndagsfri og velferdsordninger under press
Kampene er langt fra over. Ifølge Wessel er både sykelønnsordningen og retten til fridager som søndager og helligdager nå under sterkt press.
– Søndager og helligdager er viktige, ikke bare for kirken og arbeiderne, men også for frivillige organisasjoner. Det er de dagene folk flest har fri, og man kan stille på dugnad eller følge barna på aktiviteter. Hvis søndagen blir en vanlig arbeidsdag, mister vi noe av limet i lokalsamfunnet.
Saken er særlig aktuell i Haugesund, hvor posisjonen ønsker å søke status som turistby – en status som åpner for søndagsåpne butikker. Wessel reagerer også på at Karmøy kommune har søkt om å holde åpent på 1. mai.
– Det er ganske ironisk, sier hun med et lite smil.
Fra barndomsminner til talerstol
Wessel har ikke alltid vært aktiv på 1. mai, men dagen har hatt en betydning helt siden barndommen.
– Faren min var aktiv i arbeiderbevegelsen og lærte oss hvorfor denne dagen er viktig. Først i voksen alder har jeg selv begynt å delta aktivt, men det har alltid ligget der.
I år holder hun taler både på Visnes og i industribygda Sauda.
– 1. mai er stort i Sauda, nesten like stort som 17. mai. Det er en ære å få tale der.
Felles kamp for rettferdighet
Naomi Wessel ser også klare fellestrekk mellom arbeiderbevegelsen og kirken – særlig i kampen for de svake i samfunnet.
– Jesus var alltid på de svakestes parti – det er arbeiderbevegelsen også. De rike greier seg alltid, men mens vi er her på jorden må vi ta vare på de fattige og de sårbare, sier hun.
Hun trekker frem vern av søndagen som et eksempel på en felles sak.
– Jesus rev ned bodene på tempelplassen fordi den var hellig. Søndagen er hellig på samme måte – og den må vernes, avslutter Wessel.