75 års jubileum og en dråpe vann

75 års jubileum og en dråpe vann. I år fyller Kirkens Nødhjelp 75 år og dette markerer de med årets fasteaksjon «Håp i en dråpe vann». Fasteaksjonen starter 3 og varer til 5 april. Fasteaksjonen handler om at mange frivillige mennesker går rundt som bøssebærere fra 1200 norske menigheter. Der går de fra dør til dør over hele landet og samler inn penger til arbeidet til Kirkens Nødhjelp.

Krig og dyrka jord

Grunnet krigen i Ukraina ble flere hundre tusen mennesker sendt på flukt og humanitære kriser oppstod. Kirkens Nødhjelp var heldigvis raskt ute med nødvendige ressurser slik at de skulle klare seg. Derfor går pengene i år til både Malawi og Ukraina. Malawi ble tidligere i år rammet av flom og Kirkens Nødhjelp jobber med å gjenoppbygge alt som vart ødelagt, i tillegg jobber de med et langsiktig klimatilpasset jordbruk plan der de lager dryppesystemer som skal hjelpe og dyrke jorda over lengre tid.

Norges nest største innsamlingsaksjon

For 50 år siden bestemte menigheter i Norge seg for å ha en årlig penge innsamlingsaksjon for Kirkens Nødhjelp. I dag er dette Norges nest største innsamlingsaksjon etter TV aksjonen. Til nå er det samlet inn over 1.3 milliarder kroner til Kirkens Nødhjelp. Under koronapandemien i 2020 og 2021 var det unntaksår og det var ingen innsamlingsaksjon, men pengene fra tidligere år var nokk til å iverksette koronatiltak i rundt 20 land.

Pensjonist om fastetiden

Fasten i kristendommen er en tidsperiode som strekker seg utover 40 dager. Fra askeonsdag til påskeaften varer dette. Dette er Bjørg om fastetiden:

-Kva betyr faste for deg?

«Faste for meg, er ein forberedelse for påsken der eg fokusere på selve påske fortellingen og på påskeuka.»

-Kva gjere du i faste?

«Eg pynter litt annerledes med lilla bordløpar og lys som passer til. Faste er en viktig tid for meg og jeg har en bok som jeg leser som heter «Di som såg han» av Jostein Ørum. Som handler om lukas evangeliet, der 40 personer følget Jesus etter påske måltidet.»